Tuesday, February 2, 2010

Projek kebajikan Masyarakat...

Ini pulak merupakan aktiviti kebajikan masyarakat yang aku dan kawan2 aku buat kat Bidor, Perak...aktiviti ini wajib dibuat supaya aku lulus dalam exam nanti..apapun, bagi aku apa yang penting bukannya lulus exam..tapi bantuan yang diberikan dapat meringankan sedikit beban mereka yang memerlukan..

Ini pula sesi makan2..yang depan sekali tur cikgu Muzahir..dia la yang banyak membanti kitaorang menjayakan program ni..tanpa dia susah jugak sebenarnya..lagi satu yang best..demi program ni kitaorang siapkan catering..iyalah..kami tak nak susahkan pihak tuan rumah..walaupun simple..tapi makanan yang disediakan sangat sedap...kiranhya puas hati la jugak..

pensyarah kami..namanya prof. Ratu Mutialela..berasal dari Indonesia dan sudah berumur 59 tahun..masih kelihatan mudan dan sihat..amalannya adalah sentiasa senang hati dan makan jamu setiap hari..he he..dia ni baik dan ramah..

sebelum ke rumah yang kami nak bantu..kami pergi ke sekolah adik zarul..dia ni pelajar cemerlang sekolah tetapi mempunyai sedikit masalah kewangan..ibunya hanya bekerja sebagai tukang masak dan dia merupakan anak sulung daripada lapan beradik..kiranya kami memberikan bantuan kepada dia bukan atas dasar dia berasal dari keluarga susah tapi kecemerlangan akademik yang ditunjukkan..maknya bukan semua orang susah tak pandai..apa yang penting perlu diberikan bantuan dan peluang..teringat kata2 seorang teman..orang yang berjaya kebanyakannya bukanlah orang yang terllau hebat..tapi mereka yang selalu diberikan ruang dan peluang untuk menunjukkan kehebatan diri..

Sesi beramah mesra di sekolah..mujurlah semua cikgu2 yang kami jumpa baik2 belaka..he he

Mell sebagai ketua kumpulan sedang memberikan taklimat rin gkas tentang perjalanan program..walaupun hanya program kecil..tapi kami mahu memastikan segalanya berjalan lancar...
Bersama Nusrah..selepas menghantar Prof. Ratu balik ke biliknya...

Dengan Iz..sempat lagik..he he

Aku dan Umi sedang membodak abang2 Bank Rakyat ni..how nak buat pinjaman..jawapan mereka tetap tak boleh sebab kami masih belajar..so tak dapat la nak beli beg baru sebab tak dapat buat pinjaman..he he

Bergambar kenangan dengan Prof. Ratu..entah bila agaknya dapat buat program sebegini lagik..rindu la..he he

Asyik bergambar kenangan jer..he he

Makan time..apa agaknya yang dikecuhkan oleh Umi tur..Umi tak makan nasi tapi dia makan 4 portion telur masin..kiranya diet yang diamalkannya sangat berkesan la..sebab dia makin kurus sekarang..he he

Ini antara barangan yang kami sumbangkan..lebih kurang RM1000 yang berjaya kami kumpul walaupun dalam keadaan masa yang terdesak..he he

Adik2 yang kami bantu..harap2 akan berjaya pada masa yang akan datang k..

Barisan jelitawan katanya..lupa nak bagi tahu..baju yang kami pakai ni dibuat khas sempena program ni..hijau memang warna kesukaan aku..tapi besar sangat la..he he

Sesi beri sumbangan...



Gila glamor sangat..he he..

9 comments:

  1. tahniah adik2 upsi... harap2 usaha begini berpanjangan...

    ReplyDelete
  2. Foarte interesant subiectul postat de tine. M-am uitat pe blogul tau si imi place si am sa mai revin sa-l vizitez. O zi buna

    ReplyDelete
  3. kayaknya makanannya enak tuh..hehe
    kunjungi balik
    happy blogging

    ReplyDelete
  4. great blog.. !!!

    visit me @
    http://yusri-outsider.blogspot.com
    http://www.fk-unhas.co.cc

    ReplyDelete
  5. Rajinnye bakal cikgu. saya pun cikgu, tp sekolah sains telok intan la. Leh komen blog saya tak, http://eastpeacez.blogspot.com/

    ReplyDelete